Wspaniała w smaku sałatka śledziowa poleca się na świąteczny stół. Sałatka, którą podacie także na inne okazje, sprawdzi się świetnie na imprezie domowej. Śledzie z dodatkiem ogórków konserwowych, tartego sera, jajek i papryki marynowanej. Doprawiona świeżo zmielonym pieprzem, majonezem i posiekaną natką. Jest pyszna! Dodatkami do takiej sałatki mogą być także warzywa konserwowe, jak np. zielony groszek, kukurydza, fasola. Posiekany por, ananas z puszki, cebula, jabłka, pieczone kawałki buraka lub marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez.
SKŁADNIKI:
- 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas
- 8 małych ogórków konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- 150 g marynowanej papryki
- spora garść posiekanej natki
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Ogórki i paprykę marynowaną drobno siekam w kostkę. Jajka ugotowane na twardo oraz ser w kawałku ścieram na tarce o małych oczkach.
W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez, posiekaną świeżą natkę, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
Jest przepyszna! Robię drugi raz:)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Renata
Miło mi 🙂
Czy ta sałatkę można zrobić dzien wcześniej?
Tak, można. Składniki dokładnie się przegryzą, sałatka będzie smaczniejsza. Sałatka postoi w lodówce do 4 dni.