Sałatka śledziowa

Wspaniała w smaku sałatka śledziowa poleca się na świąteczny stół. Sałatka, którą podacie także na inne okazje, sprawdzi się świetnie na imprezie domowej. Śledzie z dodatkiem ogórków konserwowych, tartego sera, jajek i papryki marynowanej. Doprawiona świeżo zmielonym pieprzem, majonezem i posiekaną natką. Jest pyszna! Dodatkami do takiej sałatki mogą być także warzywa konserwowe, jak np. zielony groszek, kukurydza, fasola. Posiekany por, ananas z puszki, cebula, jabłka, pieczone kawałki buraka lub marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez.

SKŁADNIKI:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas
  • 8 małych ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego sera
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g marynowanej papryki
  • spora garść posiekanej natki
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Ogórki i paprykę marynowaną drobno siekam w kostkę. Jajka ugotowane na twardo oraz ser w kawałku ścieram na tarce o małych oczkach.

W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez, posiekaną świeżą natkę, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Sałatka śledziowa”

    1. Tak, można. Składniki dokładnie się przegryzą, sałatka będzie smaczniejsza. Sałatka postoi w lodówce do 4 dni.

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *