Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z ogórkami konserwowymi, kukurydzą i jabłkiem. To pyszna sałatka, którą podasz do pieczywa jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Super prosta sałatka śledziowa smakować będzie na świątecznym stole podczas Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Jeśli lubisz potrawy ze śledzia sprawdź koniecznie mój przepis na śledzie pod pierzynką. Tymczasem zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę śledziową oraz kilka porad.

Sałatka śledziowa


SKŁADNIKI:

  •  6 filetów śledziowych w oleju – 280 g
  • 4 większe ogórki konserwowe – 170 g
  • 1 duże jabłko – 210 g
  • 1 czerwona cebula – 90 g
  • 130 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania sałatki śledziowej wybieram śledzie w oleju ze słoika. Nie muszę ich płukać ani moczyć w zimnej wodzie.

Porada. Jeśli jednak sięgasz po śledzie z zalewy namocz je dwa razy przez 20 minut w zimnej wodzie. Sprawdź słoność. Wybierz ilość śledzi o łącznej wadze maksymalnie do 300 g.

Filety śledziowe przekrawam wzdłuż na pół i kroję w kostkę.

Kukurydzę z puszki odsączam na sicie.

Ogórki konserwowe, obrane cebulę oraz jabłko kroję w kostkę w podobnej wielkości. Ważne, by wszystkie posiekane składniki były podobnej wielkości.

Porady.

  1. Zamiast kukurydzy konserwowej możesz użyć zielonego groszku z puszki.
  2. Cebulę czerwoną śmiało możesz zastąpić cebulą białą.
  3. Ogórki konserwowe możesz zastąpić ogórkami kiszonymi.

Składniki mieszam ze sobą, dodaję dwie łyżki majonezu, przyprawiam solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Porady.

  1. Możesz użyć kolorowego pieprzu, a z soli zrezygnować – w zależności jak słone masz śledzie.
  2. Sałatka śledziowa może smakować także z dodatkiem czerwonej papryki – świeżej bądź konserwowej oraz dwóch jajek ugotowanych na twardo.

Porada. Majonez możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Sałatka będzie lżejsza. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do sałatki śledziowej świetnie pasować będzie także dodatek jednej łyżeczki musztardy dijon.

Sałatkę przed podaniem udekoruj świeżymi, posiekanymi drobno ziołami: natką, szczypiorkiem lub koperkiem.

Sałatkę przechowuj w lodówce pod przykryciem. Możesz ją tak trzymać do 4 dni.

Sałatka śledziowa smakuje z wszelakim pieczywem podawana na śniadanie, kolację, imprezy świąteczne i nie tylko.

Smacznego

Kuchnia Ani


Sałatka śledziowa to jedna z lepszych sałatek serwowanych na świątecznym stole. Do sałatki ze śledzi dodasz rozmaite warzywa konserwowe (ogórki, paprykę, zielony groszek, kukurydzę, fasolę czerwoną), majonez oraz musztardę. Sałatka śledziowa smakuje z dodatkiem czerwonej lub żółtej cebuli, jajek ugotowanych na twardo. To pyszna i prosta propozycja na śniadanie, kolację, okazje rodzinne, Święta i Wielkanoc.

2 odpowiedzi na “Sałatka śledziowa”

Skomentuj Hanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *