Jeśli lubicie śledzie i chcecie spróbować czegoś nietypowego to zapraszam do zapoznania się z sałatką śledziową poniżej.
Inspiracją była zawartość tego co w lodówce, w szafkach i głód:)
Możecie zaskoczyć najbliższych i zaserwować im śledzika z awokado. Pyszny, nie tylko od święta!
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 1 cebula
- 1 awokado
- 3 łyżki amarantusa
- Pieprz, ostra papryka, tymianek
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Amarantus zalewam 4-5 łyżkami gorącej wody, gotuję na małym ogniu do miękkości, około 15-20 minut. Powinien wchłonąć wodę. Śledzie i awokado kroję w kostkę około 3 cm. Cebulę kroję w drobną kostkę.
W miseczce układam śledzie, awokado, wystudzony amarantus, cebulę, przyprawiam, polewam oliwą z oliwek. Dokładnie mieszam.
Polecam z bagietką – smacznego:)