Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI:

  • 600 g płatów śledziowych
  • słoik buraków tartych (wiórki) 290 g
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 3 spore łyżki majonezu
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku.

Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju lub z zalewy octowej i od razu je posiekać robiąc sałatkę.

Śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę.

Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe.

Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Jeśli lubisz dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku.

Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami koperku.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Sałatka śledziowa z buraczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.