Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. Śledzie z dodatkiem jajek na twardo oraz ogórków konserwowych. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI:

  • 600 g płatów śledziowych
  • słoik buraków tartych (wiórki) 290 g
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ogórków konserwowych
  • 3 spore łyżki majonezu
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie sałatki śledziowej zaczynam od moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku.

Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju lub z zalewy octowej. Wtedy wyjmij je i od razu  posiekać do sałatki.

Wymoczone śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę.

Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo oraz ogórki konserwowe.

Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą, dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku.

Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami koperku lub natką.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Sałatka śledziowa z buraczkami”

  1. Ale pyszne śledzie. Znałam wiele przepisów, ale ten jak na razie wygrywa- moje smaki, moje gusta:))

Skomentuj Czytelniczka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *