Sałatka śledziowa ze śliwkami i jajkami w oleju lnianym

Bardzo aromatyczna sałatka śledziowa. Polecam do podjadania w okresie świątecznym i nie tylko. Pachnie śledziami połączonymi z musztardą ziarnistą, sokiem z grejpfruta, skórką z pomarańczy i jajkami. Świeża o cytrusowym zapachu. Delikatne suszone śliwki i świeżą natka pietruszki dodają dodatkowego charakterystycznego smaku sałatce. Jeśli szukacie przepisu na śledzika to polecam – sałatka zawsze szybko znika w towarzystwie świeżych bagietek i masełka czosnkowego (lub ziołowego). W powstałym pysznym sosie “z charakterem” można maczać bułeczki. Przekąska idealna!

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania śledzi a la matjas w oleju po 220 g pokrojonych w skośne dowolnej grubości paski
  • 1 duża cebula przekrojona na pół i pokrojona w cienkie piórka
  • 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • 1/3 szklanki oleju lnianego
  • 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki soku z zielonego grejpfruta
  • łyżeczka skórki drobno startej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
  • szczypta soli, świeżo zmielony pieprz, majeranek do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • pokrojoną cebulkę posypujemy szczyptą soli i dokładnie mieszamy, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku;
  • do cebulki dodajemy musztardę, sok z grejpfruta i skórkę z pomarańczy (łyżeczkę) oraz drobno posiekana natka pietruszki, mieszamy;
  • na koniec dodajemy śliwki, jajka, olej i śledzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do zamarynowania, składniki przejdą swoimi smakami, smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.