Sałatka szwajcarska

Sałatka szwajcarska to świetny pomysł na dodatek do śniadania czy kolacji. Smakuje podana na imprezowym stole z dodatkiem chrupiącej bagietki lub grzanek. Podaję ją także do tradycyjnych kanapek na śniadanie. To prosty i sprawdzony przepis na świetną sałatkę z dodatkiem szynki, sera i ogórków konserwowych. W opisie przepis oraz propozycje dodatków do sałatki.

Sałatka szwajcarska


SKŁADNIKI:

  • 250 g szynki miodowej lub konserwowej – w kawałku
  • 200 g żółtego sera – w kawałku
  • 5 ogórków konserwowych – 210 g
  • garść natki pietruszki – 20 g
  • 2-3 łyżki majonezu
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Uwagi do przepisu:

Majonez możesz wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym, sałatka będzie lżejsza.

Sałatkę można wzbogacić dodając garść kukurydzy, zielonego groszku z puszki lub pół szklanki selera konserwowego.

Do sałatki możesz wybrać dowolną szynkę i ser, choć polecam ser ementaler.

Dodatek majonezu i musztardy możesz zastąpić prostym sosem winegret.

Wszystkie składniki, tj. szynkę, ser i ogórki możesz pokroić w cienkie paseczki o identycznej długości, np. ok. 2,5-3 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Szynkę i ogórki pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno posiekaj.

W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatkę możesz podawać od razu, choć najlepsza jest gdy składniki lekko się przegryzą.

Sałatkę przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Sałatka szwajcarska”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.