Sałatka szwajcarska to świetny pomysł na dodatek do śniadania czy kolacji. Smakuje podana na imprezowym stole z dodatkiem chrupiącej bagietki lub grzanek. Podaję ją także do tradycyjnych kanapek na śniadanie. To prosty i sprawdzony przepis na świetną sałatkę z dodatkiem szynki, sera i ogórków konserwowych. W opisie przepis oraz propozycje dodatków do sałatki.
Sałatka szwajcarska
SKŁADNIKI:
- 250 g szynki miodowej lub konserwowej – w kawałku
- 200 g żółtego sera – w kawałku
- 5 ogórków konserwowych – 210 g
- garść natki pietruszki – 20 g
- 2-3 łyżki majonezu
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Uwagi do przepisu:
Majonez możesz wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym, sałatka będzie lżejsza.
Sałatkę można wzbogacić dodając garść kukurydzy, zielonego groszku z puszki lub pół szklanki selera konserwowego.
Do sałatki możesz wybrać dowolną szynkę i ser, choć polecam ser ementaler.
Dodatek majonezu i musztardy możesz zastąpić prostym sosem winegret.
Wszystkie składniki, tj. szynkę, ser i ogórki możesz pokroić w cienkie paseczki o identycznej długości, np. ok. 2,5-3 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę i ogórki pokrój w kosteczkę. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno posiekaj.
W misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę możesz podawać od razu, choć najlepsza jest gdy składniki lekko się przegryzą.
Sałatkę przechowuj w lodówce pod przykryciem.
Smacznego.
Salatka mega. Szybko i zarazem smacznie. Polecam w 100%.
🙂👍