Sałatka z anchois, twarogiem i oliwkami posypana parmezanem

Bardzo aromatyczna, autorska sałatka z anchois. Zdrowa sałatka, pięknie się prezentuje na talerzu, wytrawna.

Anchois mają charakterystyczny smak. To tłusta rybka o ostrym zapachu i smaku, dlatego najlepiej niewiele jej dodawać do sałatek czy innych dań, łatwo potrafi zdominować smak potrawy. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominować. Do sałatki dodałam delikatnego półtłustego twarożku i jajka, jest delikatniej.

Składniki:

  • 60 g roszponki
  • 100 g puszki filetów anchois
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 suszone pomidory pokrojone w paseczki
  • pieprz
  • grana padano do posypania wedle uznania (możecie zastąpić innym tartym twardym serem)

Wykonanie:

W misce ułóż umytą roszponkę, dodaj pokruszony twarożek, wymieszaj dokładnie. Oliwki przekrój na pół, jajka w plasterki. Anchois pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce, przypraw, posyp serem.

Smacznego! 🙂

?

 

3 odpowiedzi do “Sałatka z anchois, twarogiem i oliwkami posypana parmezanem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.