Sałatka z bundzu, papryki i kaszy gryczanej

Aromatyczna i zdrowa sałatka. Połączenie warzyw, sera bundzu (owczego + krowiego) z kaszą gryczaną to zdrowe i syte śniadanie, kolacja, przekąska w ciągu dnia.

Można jeść samą lub z dodatkiem chrupiących złotych bagietek. Na pewno do tego coś gorącego, zielona herbata, delikatna herbata liściasta.. Nic więcej nie trzeba!

Składniki:

  • 250 g bundzu
  • kilka koktajlowych pomidorków pokrojonych w ćwiartki
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • garść kukurydzy mrożonej
  • garść fasoli zielonej ciętej mrożonej
  • kilka talarków papryczki chili
  • bazylia, lubczyk, vegeta natur, sól, pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. ser bundz, jajka, paprykę kroimy w średnią kostkę,
  2. cebulę drobno siekamy
  3. na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy paprykę, cebulę, fasolę, kukurydzę, lekko doprawiamy i dodajemy chili, dusimy na średnio mniejszym ogniu do miękkości,
  4. w misce mieszamy bundz z jajkiem, pomidorkami,
  5. kaszę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, przestudzamy,
  6. gdy warzywa z patelni będą miękkie, studzimy je, łączymy razem wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
  7. Smacznego zdrowego 🙂

Jedna odpowiedź do “Sałatka z bundzu, papryki i kaszy gryczanej”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.