Sałatka z ciecierzycą

Wspaniała w smaku, pożywna sałatka, którą zajadaliśmy na kolację, Mąż dostał do pracy a ja kończę na śniadanie.

Świeży szpinak z ciecierzycą, chrupiącą papryką, płatkami migdałów z tartym parmezanem i winegretem miodowo-musztardowym – propozycja na lunch i nie tylko!

Składniki:

  • 100 g świeżych liści szpinaku baby, umyte, osuszone
  • 1 mała czerwona papryka
  • pół szklanki ugotowanej już ciecierzycy
  • kilka czarnych oliwek
  • pół szklanki posiekanego serka typu włoskiego – capri, zamiennie pokruszona feta lub serek śmietankowy Piątnicy, ten gęsty, zwarty
  • garść płatków migdałów
  • garść suszonej żurawiny
  • tarty parmezan

Składniki na winegret:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałatka:

Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką.

Sos winegret:

Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli oliwę cały czas mieszając, przyprawiam pieprzem.

Gotowym sosem polewam sałatkę.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *