Sałatka z fetą i pomidorkami to prosta i szybka sałatka, którą przygotujesz przez cały rok. Do sałatki możecie dodać pestki słonecznika lub dyni, warto je wcześniej delikatnie podprażyć na suchej patelni. Sałatkę skrapiam szybkim winegretem i podaję do bagietki, grzanek lub tostów.
SKŁADNIKI:
- 200 g dowolnej mieszanki sałat
- 200 g pomidorków kolorowych koktajlowych
- 1 żółta papryka
- 1 jabłko
- 150 g fety
- sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i jabłko myję. W misce układam sałaty, dodaję przekrojone na pół pomidorki oraz pokrojoną w kostkę fetę.
Jabłko obieram lub nie, kroję w kostkę razem podobnej wielkości do posiekanej papryki. Paprykę razem z jabłkiem podpiekam w piekarniku. W tym celu nagrzewam piekarnik do 200 st. C i piekę przez 20 min. na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).
W tym czasie przygotowuję sos winegret. Mieszam wszystkie składniki, doprawiam do smaku. Opcjonalnie możecie dodać musztardę lub rozgnieciony ząbek czosnku.
Po upieczeniu jabłka i papryki czekam aż przestygną. Następnie dodaję je do sałatki, polewam winegretem, mieszam, podaję z bagietką lub grzankami.
Smacznego 😉