Sałatka z jajkiem, kiełbasą i kiszonym ogórkiem

Bardzo pożywna, dzięki dodaniu jajek i kiełbasy, ale też lekka i zdrowa, dzięki sałacie i jogurtu naturalnego.

Dodatkowego słodko-wytrawnego smaku sałatce dodaje sos na bazie musztardy, oliwy z oliwek i miodu.

Taka sałatka to propozycja przekąski w ciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich.

Składniki:

  • 1 sałata maślana
  • 20 podsmażonych plasterków dobrej kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego, ja użyłam Bakomy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki dowolnego płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz, oregano, majeranek

Przygotowanie:

Sałatę maślaną myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski.

Jajka i ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty.

Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy.

Polewamy sałatkę, mieszamy dobrze. W razie potrzeby przyprawcie po swojemu do smaku;)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.