Sałatka z kalmarami

Pyszna sałatka z owocami morza i pomidorkami. Wszystko podane na sałatach i polane sosem na bazie oliwy, czosnku i musztardy. Sałatkę podaję z bagietką lub chrupiącymi grzankami. Przed podaniem sałatkę dodatkowo można skropić jeszcze sokiem z pomarańczy lub posypać z niej aromatyczną otartą skórką.

Składniki:

  • 3 oczyszczone kalmary (mogą być mrożone, około 200 g kalmarów)
  • 2 spore garście mixu sałat
  • kilka kolorowych pomidorków koktajlowych pokrojonych na talarki lub połówki
  • 1 mała cebulka szalotka posiekana w cienkie talarki

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • płaska łyżeczka startej skórki z cytryny lub kilka kropel soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • suszona przyprawa chili do smaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Kalmary umyć, osuszyć i pokroić w wąskie krążki. Składniki sosu wymieszać dobrze ze sobą. Można w połowie sosu wymieszać kalmary, odstawić na kilka minut do lodówki.

Sałatę ułożyć w misce, dodać pomidorki i cebulkę, delikatnie wymieszać.

Smażyć kalmary na rozgrzanej patelni (razem z marynatą, w której były) przez ok. 2 min.

Dodać do sałaty, polać sosem, wymieszać. Podawać 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.