Sałatka z kaszą gryczaną, twarogiem wędzonym i rzodkiewką

Bardzo pożywna i zdrowa sałatka dziś wita nas na śniadanie – jak weekend to weekend! 😉 Idealna do pracy, do słoika, jako lunchbox, przekąska, sałatkowa przystawka. Podaję z grzankami, chrupiącą świeżą bagietką, razowym chlebem lub samą.

Kasza gryczana (moja ulubiona kasza!:) z dodatkiem świeżych warzyw: pomidorów, papryki, ogórków, rzodkiewki z aromatycznym twarogiem wędzonym posypana koprem, bomba zdrowia!

Kto lubi kaszę, kto lubi warzywa niech przygotowuje i zajada – samo zdrowie! 🙂 Kaszę gryczaną można zastąpić dowolną inną lub ryżem. SMACZNEGO! 😉

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g twarogu solankowego wędzonego
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 żółty pomidor
  • 1 mniejszy czerwony pomidor
  • 1 żółta mała papryka
  • 1 zielony ogórek
  • sól, pieprz do smaku
  • świeżo posiekany koperek – 1 łyżka
  • opcjonalnie: 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Kaszę gotuję wg instrukcji na opakowaniu, studzę.

Warzywa dobrze myję. Pomidory i paprykę kroję w mniejszą kostkę, obranego ogórka oraz umytą dobrze rzodkiewkę kroję w półksiężyce.

Twaróg kruszę. Koperek siekam.

W miseczce układam kaszę, warzywa, dodaję twaróg, przyprawiam do smaku (opcja: dodaję majonez) oraz posypuję koperkiem, mieszam. Sałatka gotowa!

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.