Sałatka z kurczakiem i ciecierzycą w sosie musztardowo-miodowym

Syta i smaczna sałatka ze świeżymi sałatami, soczystym kurczakiem i ciecierzycą. Wszystko dopełnione sosem miodowo-musztardowym. Wspaniała!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp).
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • pół szklanki ciecierzycy
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
  • sos:
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte mięso pokrojone w kostkę przesmaż na dwóch łyżkach oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Po około minucie dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę, przypraw mięso solą, pieprzem, curry oraz słodką i ostrą papryką.

Kiedy mięso będzie gotowe, wystudź.

W misce wymieszaj sałaty wraz z pomidorem i cebulą (pokrojone w piórka).

Ciecierzycę należy zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączyć, wypłukać i gotować na małym ogniu do miękkości około 45 minut. Wystudzoną wraz z mięsem dodaj do sałatki.

Przygotuj sos: do miseczki włóż musztardę, wymieszaj z miodem. Do gładkiej masy dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek świeżo wyciśnięty. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.

Polej sałatkę, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.