Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem, szynką i czerwoną papryką to świetna propozycja na śniadanie, lunch, kolację lub dodatek do imprezowego stołu. Sałatkę z makaronem szykuję z majonezem, czasem z domowym sosem czosnkowym, który także pasuje idealnie.

SKŁADNIKI:

  • 180 g makaronu typu kolanka, świderki
  • 200 g szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 60 g tartego cheddara
  • mała puszka kukurydzy z groszkiem (212 ml, waga netto 170 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedź i wystudź.

Szynkę i paprykę pokrój drobno. Możesz dodać niewielką ilość posiekanego pora (jasną część).

W misce wymieszaj razem makaron, szynkę, paprykę oraz tarty ser. Jeśli się zdecydowałeś to także posiekany por.

Cheddar możesz zastąpić innym serem dojrzewajacym, np. parmezanem, bursztynem.

Dodaję odsączone z zalewy kukurydzę z groszkiem. Możesz użyć tylko kukurydzy lub samego zielonego groszku, nawet mrożonego (po uprzednim ugotowaniu i przestudzeniu).

Czerwona fasola z puszki też byłaby świetnym dodatkiem do sałatki makaronowej.

Składniki sałatki wymieszaj, dodaj 2 łyżki majonezu, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Dla ostrzejszego smaku dodaj 1 łyżeczkę ostrej musztardy lub posiekaną ostrą papryczkę.

Sałatkę przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami: oregano, natką, koperkiem, rukolą, kiełkami.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *