Sałatka z makreli, fasolki szparagowej i jajek

Wymyślona na poczekaniu na śniadanie kiedy po bardzo porannym sprzątaniu dopadł nas wilczy apetyt. Zjedliśmy do niej bagietkę posmarowaną masełkiem:) Mmmm…:) na pewno powtórzymy takie śniadanie nie raz.

Do tego jest, nie tylko smacznie, kolorowo, ale i zdrowo;) Oby sałatka nie była “za sucha” zrobiłam sos musztardowo-chrzanowy, którym polałam – najpierw na spróbowanie – odrobinę sałatki. Okazał się idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;)

Składniki:

  • 1 średnia wędzona makrela
  • 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki kukurydzy
  • sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona czarnuszka – stanowi doskonały substytut pieprzu)
  • sos: łyżka musztardy sarepskiej + łyżeczka chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki

Jak przygotować sałatkę?

1. Obierz makrelę z ości i skóry.
2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę.
3. W misce połącz makrelę, fasolkę, kukurydzę, jajka, połącz z sosem, dopraw do smaku.

Sałatka ma taką fajną konsystencję, że możecie ją z powodzeniem kłaść na kanapki. Na to możecie położyć ogórek świeży, konserwowy, kiszony lub pomidorki z natką pietruszki.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.