Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu

Pomysł na zdrowe i dobre śniadanie lub kolację. Także na stół biesiadny ze znajomymi. Sałata rzymska z oliwkami, suszonymi pomidorami, aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego.

Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! 🙂

Składniki:

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 mała cebulka
  • 3 łyżki pokruszonej fety
  • 1 pomidor
  • 4 suszone figi pokrojone w kosteczkę
  • garść czarnych oliwek, całych lub przekrojonych na pół
  • 3 suszone pomidory w oleju z ziołami + łyżka tego ziołowego oleju
  • dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu (użyłam gryczanego), kilka kropel octu winnego, oregano, ostra papryka, sól, pieprz

Przygotowanie:

Sałatę myje, osuszam, kroję w kawałki. Pomidora kroję na pół i w plasterki, cebulę w kostkę. Suszone pomidory kroję w kosteczkę. Oliwki zostawiam całe lub kroję na pół.

W misce mieszam wszystkie składniki, polewam wymieszanym dobrze dressingiem. Podaję, smacznego 😉

 

Jedna odpowiedź do “Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.