Sałatka z oliwkami i mozzarellą

Wyjątkowa, aromatyczna, szybka i smaczna sałatka, szybki dodatek do przekąsek. Śródziemnomorski lekki klimat, wytrawny smak.

Sałatka pachnie pieczoną papryką, suszonymi pomidorami, oliwkami i oliwą z oliwek. Świeżo posiekana natka pietruszki dodaje dodatkowo aromatu sałatce.

Polecam do przekąsek, pieczywa i nie tylko! Smacznego 🙂

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek – mogą być całe lub pokrojone w talarki, na pół
  • 100 g kulek mozzarelli
  • 1 żółta pieczona papryka
  • 2 suszone pomidory
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: prażone na suchej patelni płatki migdałowe

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy oczyszczoną z ogonka i pestek paprykę. Pieczemy ok. 20 minut grzaniem góra-dół. Studzimy, kroimy w kostkę.

W misce mieszamy resztę składników, dodajemy paprykę i posiekaną natkę, przyprawiamy, gotowe 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.