Sałatka z oliwkami, pomidorem i ziołowym winegretem

Szybka, zdrowa, lekka sałatka z oliwkami, mozzarellą i pomidorami z domowym ziołowym winegretem musztardowo-miodowym to kolejna propozycja (po świętach;) na coś lekkiego na śniadanie, do pracy, podwieczorek. Podaję ją samą lub z grzankami, kanapkami.

Możecie dodać do niej posiekaną drobno cukinię i marchew. A te szczególnie dodane znikają z sałatki w rękach mojej Córeczki;) O ile sałat jeszcze nie jada to wszelakie warzywa z domowych sałatek wskazane. Polecam każdemu, szczególnie po świętach…:)

SKŁADNIKI:

  • 100 g różnych sałat, u mnie mix
  • 70 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • 50 g czarnych oliwek
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych
  • łyżka tartego parmezanu

WINEGRET:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • posiekana drobno szalotka
  • sól i pieprz, oregano i zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Na półmisku rozkładam sałaty. Układam na nie posiekaną w kostkę mozzarellę, oliwki oraz suszone pomidory. Pomidora kroję na kilka kawałków. Dodaję do sałatki.

W szklance łącze składniki winegretu, dodaję drobno posiekaną szalotkę, przyprawiam, próbuję. Jeśli mi odpowiada polewam nim sałatkę, posypuję tartym parmezanem, mieszam delikatnie, odstawiam do przegryzienia i podaję. Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.