Szybka, zdrowa, lekka sałatka z oliwkami, mozzarellą i pomidorami z domowym ziołowym winegretem musztardowo-miodowym to kolejna propozycja (po świętach;) na coś lekkiego na śniadanie, do pracy, podwieczorek. Podaję ją samą lub z grzankami, kanapkami.
Możecie dodać do niej posiekaną drobno cukinię i marchew. A te szczególnie dodane znikają z sałatki w rękach mojej Córeczki;) O ile sałat jeszcze nie jada to wszelakie warzywa z domowych sałatek wskazane. Polecam każdemu, szczególnie po świętach…:)
SKŁADNIKI:
- 100 g różnych sałat, u mnie mix
- 70 g pokrojonej w kostkę mozzarelli
- 1 duży pomidor
- 50 g czarnych oliwek
- 70 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych
- łyżka tartego parmezanu
WINEGRET:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- posiekana drobno szalotka
- sól i pieprz, oregano i zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Na półmisku rozkładam sałaty. Układam na nie posiekaną w kostkę mozzarellę, oliwki oraz suszone pomidory. Pomidora kroję na kilka kawałków. Dodaję do sałatki.
W szklance łącze składniki winegretu, dodaję drobno posiekaną szalotkę, przyprawiam, próbuję. Jeśli mi odpowiada polewam nim sałatkę, posypuję tartym parmezanem, mieszam delikatnie, odstawiam do przegryzienia i podaję. Smacznego!
Prostota i smak. Uwielbiam:-))
🙂👍