Sałatka z pęczakiem

Bardzo pożywna i zdrowa sałatka. Jeśli chcecie zjeść w pracy coś innego niż klasyczna kanapka – przyrządzicie tę kolorową warstwową i wiosenną sałatkę. Zabierzcie ją na piknik, na wycieczkę, po której chętnie sięgniecie po coś zdrowego i sytego.

Wymieszajcie tuż przed podaniem. Smacznego 🙂

Składniki (na dwie porcje):

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak
  • 4 rzodkiewki
  • marchewka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 suszone pomidory z zalewy w oleju z ziołami
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • mały pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła

Przygotowanie:

  • pęczak gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu
  • marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dusimy do miękkości na łyżce masła pod przykryciem
  • rzodkiewki i jajka kroimy na ćwiartki, suszone pomidory w kosteczkę, koperek drobno siekamy
  • w słoiku układamy warstwowo: kaszę, jajka, rzodkiewkę, suszone pomidory, lekko solimy i pieprzymy, układamy kolejną warstwę, na wierzchu jest majonez i chrzan, trochę soli i pieprzu oraz posiekany koperek.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.