Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Pyszna sałatka z pieczoną – dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Lekko doprawiam pieprzem i oregano, połączenie pasuje.

Przygotowuję ją do obiadu, szczególnie pieczonych mięs lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin.

Składniki:

  • 160 g mixu sałat
  • 100 g pokruszonej fety
  • 2 pieczone czerwone papryki
  • pieprz, oregano
  • olej

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki.

Nagrzewam piekarnik do 200 C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), polewam lekko olejem, posypuję pieprzem i oregano, piekę na papierze do pieczenia przez 20 minut, uważam by się nie przypaliła. W razie czego z przypalonych części zdejmuję skórkę.

W misce układam sałatę. Wystudzoną paprykę dodaję do sałat wraz z fetą, przyprawiam w razie potrzeby, mieszam, podaję.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.