Sałatka z pomidorkami, papryką i dressingiem

W piątek 13-ego postanowiłam przygotować Mężowi kolorowe, zdrowe i smaczne śniadanie. Dlatego, że jest to jeden z moich ulubionych dni – tak tak, mimo przesądom, i tym podobnym rzeczom (ale to nie jedyny powód, żeby nie było;)
Zawsze tego dnia spotyka mnie coś miłego. Jak na razie wstałam raniutko i ze słowiczą zgrabnością krzątam się w kuchni. To już coś;)

Lecz niezależnie od tego jaki wita nas dziś dzień warto przygotować sobie kilka razy w tygodniu takie kolorowe pyszności, są nie tylko zdrowe, ale także jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa i innych warzyw są świetnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy na śniadanie.

Miłego i smacznego dnia Wam życzę!:-)

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat 150 g, w którym są: sałata strzępiasta, roszponka, czerwone radicchio (użyłam Fantasia Dell’orto – Mioorto, kupiłam w Tesco)
  • 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 zielony nieduży ogórek pokrojony w skośne plasterki
  • 1 mała żółta papryka pokrojona w cienkie paseczki

Składniki na dressing:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka musztardy (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki:

W misce układamy sałatę, dodajemy pomidorki, ogórki i paprykę.

W miseczce mieszamy trzepaczką kuchenną sok z cytryny z musztardą, gdy się połączą mieszamy delikatnie z oliwą, przyprawiamy, polewamy naszą sałatkę.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.