Sałatka z pomidorów z serem pleśniowym i ziołowym dressingiem

Oryginalna w smakach sałatka z dojrzałych czerwonych pomidorów, francuskiego ostrego sera pleśniowego owczego – roqueforta (zamiennie można użyć polskiego rokpola lub lazura), szczypiorku oraz wspaniałego świeżego ziołowego dressingu.

Można użyć kolorowych pomidorków, zrobić na dużym półmisku i podać na stół czekając na gości. Sałatka jest wyrazista i wspaniała!

Pasuje do bagietek, grzanek, tostów, deski serów czy wędlin.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 15 g sera pleśniowego roqueforta
  • dressing:
  • 3 łyżeczki oleju z ziołami z suszonych pomidorów (wspaniale aromatyczne!)
  • do smaku: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia
  • do podania sałatki skrojony szczypior

Przygotowanie sałatki:

Umyte pomidory pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu, półmisku.

Ser pleśniowy pokruszyć na sałatce, posypać drobno skrojonym szczypiorem, posypać przyprawami i polać olejem.

Podawać. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.