Oryginalna w smakach sałatka z dojrzałych czerwonych pomidorów, francuskiego ostrego sera pleśniowego owczego – roqueforta (zamiennie można użyć polskiego rokpola lub lazura), szczypiorku oraz wspaniałego świeżego ziołowego dressingu. Można dodać kolorowych pomidorków, zrobić na dużym półmisku i podać na stół czekając na gości. Sałatka jest wyrazista i wspaniała! Pasuje do bagietek, grzanek, tostów, deski serów czy wędlin.
SKŁADNIKI:
- 2 pomidory
- 15 g sera pleśniowego roqueforta
- dressing:
- 3 łyżeczki oleju z ziołami z suszonych pomidorów (wspaniale aromatyczne!)
- do smaku: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia
- do podania sałatki skrojony szczypior
PRZYGOTOWANIE:
Umyte pomidory pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu, półmisku.
Ser pleśniowy pokruszyć na sałatce, posypać drobno skrojonym szczypiorem, posypać przyprawami i polać olejem.
Podawać. Smacznego 🙂