Sałatka z rukoli, sera i orzechów

Smaczna, zdrowa, pożywna sałatka, którą przygotujecie dosłownie w chwilę. Polecam na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatkami mogą być chrupiące grzanki, tosty maślane lub pieczywo, np. z masłem czosnkowym. Sałatka z rukoli, sera i orzechów to zdecydowanie zdrowa porcja energii na dzień dobry. Polecam jak nic 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 garście świeżej rukoli
  • 1 średni pomidor
  • kilka orzechów włoskich – możecie je zastąpić laskowymi, nerkowcami lub migdałami
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka rodzynek
  • oliwa z oliwek do polania
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Umytą i osuszoną rukolę ułóż w misce, wrzuć pomidora pokrojonego w plasterki – półksiężyce, małe kawałki żółtego sera (porwij go dłonią na mniejsze części, ale niezbyt małe, tak by były widoczne w sałatce), dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz orzechy i rodzynki, polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.