SAŁATKA Z RUKOLI

Sałatka z rukoli i buraka z domowym winegretem to idealna propozycja na zdrowy dodatek do śniadania lub kolacji. Sprawdzi się także jako szybka przekąska w ciągu dnia lub sałatka do obiadu, podana np. do pieczonych ziemniaków i białego pieczonego/smażonego mięsa. Do sałatki można dodać podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika oraz kilka posiekanych oliwek. Rukola bardzo dobrze komponuje się także z fetą, suszonymi pomidorami, awokado, jajkiem na twardo i kukurydzą.

Sałatka z rukoli


SKŁADNIKI:

  • 100 g rukoli
  • 1 upieczony lub ugotowany średni burak
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli 125 g
  • sos winegret: 7 łyżek oliwy + 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rukolę myję na sicie, wysuszam na papierowym ręczniku. Chyba, że kupuję umytą, wtedy od razu wkładam ją do miski.

Mozzarellę i obranego buraka kroję w podobnej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół lub na cztery.

W misce mieszam wszystkie składniki.

Przygotowuję sos winegret: w miseczce łączę oliwę z sokiem z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiam solą i pieprzem.
Winegretem polewam gotową w misce sałatkę, mieszam, podaję.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi do “SAŁATKA Z RUKOLI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.