Sałatka z rukoli

Sałatka z rukoli i buraka z domowym winegretem to idealna propozycja na zdrowy dodatek do śniadania lub kolacji. Sprawdzi się także jako szybka przekąska w ciągu dnia lub sałatka do obiadu, podana np. do pieczonych ziemniaków i białego pieczonego/smażonego mięsa. Do sałatki można dodać podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika oraz kilka posiekanych oliwek. Rukola bardzo dobrze komponuje się także z fetą, suszonymi pomidorami, awokado, jajkiem na twardo i kukurydzą.

Sałatka z rukoli, pomidorków, buraków i mozzarelli


SKŁADNIKI:

  • 100 g rukoli
  • 1 upieczony lub ugotowany średni burak
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli 125 g

SKŁADNIKI NA SOS WINEGRET:

  • 7 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rukolę myję na sicie, wysuszam na papierowym ręczniku. Chyba, że kupuję umytą, wtedy od razu wkładam ją do miski.

Mozzarellę i obranego buraka kroję w podobnej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół lub na ćwiartki.

W misce mieszam wszystkie składniki.

Porada. Do sałatki pasować będzie dodatek czarnych lub zielonych oliwek.

Przygotowuję sos winegret: w miseczce łączę oliwę z sokiem z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiam solą i pieprzem.
Winegretem polewam gotową w misce sałatkę, mieszam, podaję.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Sałatka z rukoli”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *