Sałatka z rzodkiewki i jajek

Sałatka, która zdecydowanie kojarzy mi się z rodzinnym domem i latem. Sałatka z rzodkiewek i jajek serwowana była (i jest) do kanapek wszelakich, grzanek, zapiekanek, na Wielkanoc do pieczonych pasztetów lub ot tak, po prostu gdy naszła ochota czegoś “na ząb”, na już. Podstawowa wersja jaką znam to dodanie do sałatki śmietany, możecie wybrać nieco odchudzoną wersję sięgając po jogurt naturalny. Jak kto woli, może być śmietana lub połączenie jej z jogurtem, np. pół na pół. Będzie smacznie, zapewniam! Sałatkę dekoruję liśćmi rzodkiewki, które z wielkim apetytem polecam, gdyż są smaczne, zdrowe i w pełni jadalne. Tak więc, sałatka z rzodkiewki i jajek poleca się na śniadanie, kolację czy tak na zaostrzenie apetytu w ciągu dnia 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 duży pęczek rzodkiewki
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo, u mnie rozm. XL
  • 2 łyżki śmietany, u mnie 18%
  • garść posiekanego szczypioru, u mnie gruby
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiew myję, odkrawam liście i końcówki, siekam w talarki lub półksiężyce. Wkładam do miski. Jajka siekam w kostkę, dodaję do rzodkiewki razem z jogurtem (lub śmietaną), przyprawiam, mieszam.

Szczypior gruby siekam drobno i dodaję do sałatki, mieszam, podaję udekorowaną liśćmi rzodkiewki jako samodzielną sałatkę lub dodatek do kanapek. Sałatka z rzodkiewki i jajek jest pyszna – zapewniam! 🙂

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Sałatka z rzodkiewki i jajek”

    1. Ze szczypiorkiem obowiązkowo! taką wersję znam 😋
      A z serem nie jadłam, muszę spróbować, dziękuję za pomysł👍😘

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.