Sałatka z sera, pomidorów i liści bazylii

Szybka, kolorowa i smaczna sałatka pachnąca świeżymi pomidorkami i bazylią. Cieszy oko, jest zdrowa i (jak do tej pory u mnie) każdemu smakuje. Wystarczą mini dodatki i kolacja lub śniadanie gotowe.

Na jednym ze zdjęć zobaczycie łapki jednej z naszych kotek – Bezy. Odkąd wyczaiła w domu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze tam czeka. Zmienia tylko pozycję do startu w zależności, w którym kierunku się udaję. Zapewne pannę Bezę, jak i Lilkę zobaczycie jeszcze nie raz 🙂

Składniki:

  • 200 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostce z bazylią i oregano – użyłam Arla, Apetina basil & oregano
  • 230 g oliwek czarnych
  • 18 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • kilka świeżych listków bazylii
  • 3 suszone pomidory pokrojone w kostkę
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: pokrojony w cienkie talarki ząbek czosnku
  • sos: kilka łyżek oliwy z oliwek + łyżeczka musztardy + łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce, polewamy dobrze wyrobionym sosem. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.