Sałatka z szynką

Sałatkę z szynką, kukurydzą i selerem konserwowym możesz traktować jako dodatek do śniadania, kolacji lub przekąskę na imprezowy stół. Z dodatkiem pora i szczypiorku. To sałatka, którą dowolnie możesz modyfikować dodając do niej np. zielony groszek lub paprykę – świeżą, a nawet marynowaną. Jeśli wolisz nieco lżejszą wersję wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1.

SKŁADNIKI:

  • 200 g dobrej szynki
  • puszka kukurydzy – 400 g
  • puszka czerwonej fasoli – 400 g
  • słoik selera konserwowego – 290 g
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 95 g pora – jasna część
  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa konserwowe odsącz na sicie, włóż do większej miski.

Jajka ugotowane na twardo posiekaj w kostkę tak jak szynkę. Możesz użyć zarówno szynki w plastrach, jak i w kawałku.

Pora oczyść z wierzchniej warstwy, przekrój wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół. Siekaj w cienkie kawałki. Szczypiorek pokrój drobno.

Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.

Jeśli lubisz, do sałatki możesz dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę, a pora zamienić na cebulę.

Smacznego.

4 odpowiedzi do “Sałatka z szynką”

  1. Dziś zrobiona. Pyszna sałatka. Dałam o łyżeczkę więcej ostrej musztardy i cebulkę zamiast pora bo nie miałam. Rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.