Sałatkę z szynką, kukurydzą i selerem konserwowym możesz traktować jako dodatek do śniadania, kolacji lub przekąskę na imprezowy stół. Z dodatkiem pora i szczypiorku. To sałatka, którą dowolnie możesz modyfikować dodając do niej np. zielony groszek lub paprykę – świeżą, a nawet marynowaną. Jeśli wolisz nieco lżejszą wersję wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1.
SKŁADNIKI:
- 200 g dobrej szynki
- puszka kukurydzy – 400 g
- puszka czerwonej fasoli – 400 g
- słoik selera konserwowego – 290 g
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 95 g pora – jasna część
- mały pęczek szczypiorku
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa konserwowe odsącz na sicie, włóż do większej miski.
Jajka ugotowane na twardo posiekaj w kostkę tak jak szynkę. Możesz użyć zarówno szynki w plastrach, jak i w kawałku.
Pora oczyść z wierzchniej warstwy, przekrój wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół. Siekaj w cienkie kawałki. Szczypiorek pokrój drobno.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Jeśli lubisz, do sałatki możesz dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę, a pora zamienić na cebulę.
Smacznego.
Pycha.
Uwielbiam Pani przepisy. Czekam codziennie 😉
Bardzo mi miło 😊
Dziś zrobiona. Pyszna sałatka. Dałam o łyżeczkę więcej ostrej musztardy i cebulkę zamiast pora bo nie miałam. Rewelacja!
Super 🙂👍
Sałatka pierwsza klasa!
🙂👍