Sałatka z szynką i selerem

Sałatkę z szynką i selerem przygotowuję gdy szykuje się większa impreza domowa lub ot tak, jako dodatek do kolacji, ba! nawet śniadania. Jest prosta i pyszna. Propozycja na wszelakie imprezy okolicznościowe jak znalazł. Do sałatki świetnie pasują konserwowe warzywa, nawet marynowana papryka lub ogórki kiszone, dzięki czemu sałatka zyska bardziej wytrawny smak. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 260 g selera konserwowego/sałatkowego (po odsączeniu 160 g)
  • 340 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu 285 g) lub szklanka mrożonej uprzednio obgotowanej i wystudzonej
  • 200 g szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Paprykę i szynkę siekam w kosteczkę. Jajka obieram i kroję w małą kostkę.

W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez, mieszam i doprawiam do smaku.

Gotową sałatkę dekoruję natką, je się też przecież oczami! 🙂

2 odpowiedzi do “Sałatka z szynką i selerem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.