SAŁATKA Z SZYNKĄ

Sałatka z szynką, marynowaną papryką, jajkiem i kukurydzą, czyli moja propozycja na kolację, śniadanie lub lunch. Podaję ją najczęściej do bagietki, razowego pieczywa lub grzanek. To wspaniały pomysł, by spakować ją do pudełka i zjeść w pracy na lunch. Świetny przepis na imprezę usłyszałam, z czym zgadzam się w stu procentach. Treściwa, smaczna, łatwa.
Obok sałatki królewskiej:

Sałatka królewska

oraz sałatki hawajskiej z kurczakiem:

Sałatka hawajska

to jeden z hitów na moim imprezowym stole. Jest pyszna i kropka! Możecie ją urozmaicić dodając do niej zielonego groszku, selera marynowanego lub ogórki kiszone. Polecam!  😉

SKŁADNIKI:

  • 200 g szynki
  • puszka kukurydzy
  • 200 g papryki marynowanej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy
  • natka, szczypior lub koperek, posiekana garść

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę odsączam z zalewy. Paprykę, szynkę, jajka kroję w kostkę. Mieszam w misce, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek, szczypior lub natkę.

Smacznego;)

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *