Sałatka z tuńczyka

Do takiej sałatki zawsze chętnie siadamy, zazwyczaj robię jej więcej, jemy na śniadanie i kolację. Fajnie smakuje na kanapce.

Sałatkę przygotowuję na kilka sposobów, także z ryżem, marynowanymi warzywami, szczególnie konserwowymi lub kiszonymi ogórkami i marynowaną cebulką, oliwkami czy papryką, świeżymi pomidorami, cukinią lub ogórkiem. Z dodatkiem suszonych pomidorów, kiełków fasoli mung lub takich warzyw jak: fasolki szparagowej, fasoli, marchewki także polecam, robiłam, smakowały wyśmienicie 😉

Dziś u mnie wersja z kukurydzą, jajkami i papryką. Szybka, zdrowa i smaczna, dla mnie najbardziej klasyczna, zapraszam 🙂

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • nieduża puszka kukurydzy
  • opcjonalnie: także mała puszka zielonego groszku
  • majonez
  • opcjonalnie: łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączam, jajka i paprykę kroję w kosteczkę. Mieszam razem w misce, dodaję odsączoną kukurydzę i majonez – około 2 łyżek (oraz musztardę i groszek jeśli dodaję), przyprawiam do smaku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.