Sałatka z tuńczyka, rzodkiewek i ogórka z musem z makreli

Szybka i bardzo prosta sałatka z tuńczyka i makreli z dodatkiem świeżych warzyw i suszonych pomidorów. Jeśli akurat nie macie zielonego ogórka (lub nie przepadacie) spokojnie i ze smakiem możecie go zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym.

Smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia, na kolację czy świąteczny stół.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała wędzona makrela obrana ze skóry i z ości
  • mały pęczek rzodkiewek
  • 1 zielony świeży ogórek
  • 1 suszony pomidor

Przygotowanie:

1. Tuńczyka odsącz z sosu, włóż do miseczki, dodaj pokrojonego w kostkę zielonego ogórka i rzodkiewkę.

2. Makrelę zmiksuj z suszonym pomidorem, dodaj do sałatki, dobrze i delikatnie wymieszaj.

3. Przypraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Moje rady: jeśli chcecie dodajcie do sałatki łyżkę – dwie majonezu i/lub pokrojone w kostkę ugotowane na twardo dwa jajka. Ja również i takie wersje robię w domu, także smakują wyśmienicie a wiele więcej pracy nie ma:)

Smacznego rybnego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.