Sałatka z tuńczyka z jajkiem

Oj taka sałatka jest zawsze u nas mile widziana, na drugie śniadanie czy podwieczorek. W różnych konfiguracjach smakowych, raz więcej kiszonego ogórka i musztardy dla zaostrzenia smaku, innym razem więcej jajek czy dodatek suszonych lub świeżych pomidorów.

Zawsze smakujemy z pieczywem, jak dla mnie najlepiej sprawdzą się ciemne pieczywo lub chrupkie domowe grzanki. Świeża bagietka, chrupiąca i lekko podgrzana też pasuje wspaniale. Mój tata, na diecie za pieczywo delikatnie podziękował, za to dokładkę zaliczył 😉 Wam też dokładki życzę i SMACZNEGO!

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże kiszone ogórki
  • 1 mała cebula
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tuńczyka i kukurydzę odsączam, układam w szklanej misce. Jajka, cebulę, ogórki i paprykę drobno siekam w kostkę. Mieszam z tuńczykiem wszystkie składniki, dodaję majonez i musztardę, doprawiam lekko do smaku.

Podaję z pieczywem lub bez (np. dla pana taty na diecie;)) Gotowe!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.