Oj taka sałatka jest zawsze u nas mile widziana, na drugie śniadanie czy podwieczorek. W różnych konfiguracjach smakowych, raz więcej kiszonego ogórka i musztardy dla zaostrzenia smaku, innym razem więcej jajek czy dodatek suszonych lub świeżych pomidorów.
Zawsze smakujemy z pieczywem, jak dla mnie najlepiej sprawdzą się ciemne pieczywo lub chrupkie domowe grzanki. Świeża bagietka, chrupiąca i lekko podgrzana też pasuje wspaniale. Mój tata, na diecie za pieczywo delikatnie podziękował, za to dokładkę zaliczył 😉 Wam też dokładki życzę i SMACZNEGO!
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona papryka
- 2 duże kiszone ogórki
- 1 mała cebula
- puszka kukurydzy
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka i kukurydzę odsączam, układam w szklanej misce. Jajka, cebulę, ogórki i paprykę drobno siekam w kostkę. Mieszam z tuńczykiem wszystkie składniki, dodaję majonez i musztardę, doprawiam lekko do smaku.
Podaję z pieczywem lub bez (np. dla pana taty na diecie;)) Gotowe!