Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka zawsze gościła na naszym stole. Najlepsza jest z wieloma dodatkami, z niewielką ilością majonezu, który łączy ją w jedną całość. Przyprawy – sól, pieprz, dużo pieprzu. Przełamuje on w mojej sałatce niezbyt wyraziste smaki jajek, suszonych pomidorów i ogórków małosolnych. Dzięki sporej ilości pieprzu jest wyrazista. Smakuje tak jak lubimy. Zajadamy się nią na śniadanie i kolację. Nie nudzi się, wręcz przeciwnie, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

W mojej kuchni goszczą także inne wersje sałatki z tuńczyka z dodatkiem majonezu lub nie:

– tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, ogórki kiszone lub konserwowe, łyżka musztardy;

– tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, czarne oliwki;

– tuńczyk, pomidorki koktajlowe, jajka, cebula marynowana, papryka konserwowa lub świeża, kukurydza, ser feta w kostce;

– tuńczyk, pomidory, jajka, cebula, czosnek, zielony groszek, zielone oliwki, kawałki żółtego sera;

– tuńczyk, jajka, cebula, fasolka szparagowa, kukurydza, pomidory, ogórki kiszone lub świeże zielone, mogą być gruntowe.

Bagietka, pełnoziarnista kromka chleba, chrupiące złociste gorące tosty, wszystko to muśnięte wysokoprocentowym masłem najlepiej sprawdzają się do mojej smacznej sałatki z tuńczyka!

Składniki:

  • 2 opakowania tuńczyka w sosie własnym – po odsączeniu 2x 120 g
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 cebula
  • 2 suszone pomidory
  • 120 g serka typu włoskiego Capri
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie sałatki:

  • Tuńczyka odsączam, układam w misce z pokrojonymi w drobną kostkę: cebulą, pomidorami, ogórkami, suszonymi pomidorami, serkiem typu włoskiego oraz jajkami.
  • Dodaję kukurydzę, doprawiam solą, pieprzem oraz majonezem.

Gotowe! Podaję z bagietką, pełnoziarnistym pieczywem, grzankami.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.