SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I SOCZEWICĄ

Dziś sałatka z tuńczykiem, pożywna, warzywna, z dodatkiem ryżu, soczewicy i suszonych pomidorów, moje szaleństwo kulinarne:) Ryż i soczewicę można zastąpić kaszą lub mini makaronem. Dodatkami są także ogórki kiszone i jajka na twardo, dla mnie klasyk 😉 Zdarza się, że do sałatki z tuńczykiem dodaję marynowane warzywa takie jak papryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka imprezowa gotowa;)

SKŁADNIKI:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym – 170 g (po odsączeniu 120 g)
  • puszka mieszanki Mexico Bonduelle (bez dodatku cukru) – 340 g (po odsączeniu 280 g) – w skład mieszanki wchodzą: kukurydza, groszek, czerwona papryka, zamiennie może być puszka kukurydzy i 1 czerwona papryka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 suszone pomidory
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 łyżka ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1,5-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa konserwowe i tuńczyka odsączam z soków. Jajka, ogórki, suszone pomidory kroję w kostkę wielkości kukurydzy i groszku zielonego. W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez, przyprawiam do smaku.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.