Sałatka z tuńczykiem, mozzarellą i warzywami

Od święta, na święta i nie tylko.

Jeśli lubicie tuńczyka i macie ochotę na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia to polecam tę sałatkę.

Dzięki dodaniu wielu warzyw, ryżu i mozzarelli (zamiast jajek) staje się dość syta, dzięki której możemy zaspokoić nasz – nie tylko poranny – pierwszy głód.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 185 g)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 średnia cebula
  • 2 suszone pomidory
  • spora garść mrożonej zielonej ciętej fasoli
  • spora garść mrożonej kukurydzy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki sosu tatarskiego z ogórkiem konserwowym – przepis znajdziecie na moim blogu – opcjonalnie możecie użyć majonezu, jogurtu naturalnego lub pominąć ten składnik
  • 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • sól, pieprz
  • łyżka – dwie oleju

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsączamy, cebulkę, suszone pomidory i paprykę czerwoną drobno kroimy, mozzarellę kroimy nie za dużą nie za małą w kostkę.
  2. Ryż gotujemy w malutkim rondelku.
  3. W misce łączymy tuńczyka z ostudzonym ryżem i mozzarellą.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy do miękkości: cebulę, paprykę, suszone pomidory oraz kukurydzę z zieloną fasolką, lekko doprawiamy, studzimy.
  5. Do tuńczyka dodajemy resztę składników, sos tatarski i koperek. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.