Sałatka z tuńczykiem

Uniwersalny przepis na sałatkę z tuńczyka, warzyw konserwowych, jajek ugotowanych na twardo i czerwonej cebuli. Pyszna, prosta i pożywna sałatka, którą podasz na wszelakie okazje i przyjęcia, w tym Sylwester. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na sałatkę z tuńczyka oraz kilka porad.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 x 185 g – po odsączeniu 2 x 130 g
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki – po odsączeniu 240 g
  • 400 g zielonego groszku z puszki – po odsączeniu 240 g
  • 340 g kukurydzy z puszki – po odsączeniu 285 g
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona cebula – 30 g
  • 3 ogórki kiszone – 200 g
  • 2 czubate łyżki dobrego majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa z puszki odsącz z zalewy.

Cebule obierz i posiekaj w kostkę.

Porada. Czerwoną cebulę w przepisie możesz zamienić na białą lub całkowicie z niej zrezygnować.

Jajka ugotowane na twardo obierz i posiekaj w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki ułóż w dużym naczyniu.

Porada. Do sałatki możesz dodać posiekaną w kostkę świeżą czerwoną paprykę oraz/lub posiekany szczypiorek.

Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy, dodaj do warzyw, wymieszaj.

Do sałatki dodaj dwie pełne, czubate łyżki majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Sałatkę przechowuj w lodówce.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.