Uniwersalny przepis na sałatkę z tuńczyka, warzyw konserwowych, jajek ugotowanych na twardo i czerwonej cebuli. Pyszna, prosta i pożywna sałatka, którą podasz na wszelakie okazje i przyjęcia, w tym Sylwester. Zapraszam na mój sprawdzony przepis na sałatkę z tuńczyka oraz kilka porad.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 x 185 g – po odsączeniu 2 x 130 g
- 400 g czerwonej fasoli z puszki – po odsączeniu 240 g
- 400 g zielonego groszku z puszki – po odsączeniu 240 g
- 340 g kukurydzy z puszki – po odsączeniu 285 g
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała czerwona cebula – 30 g
- 3 ogórki kiszone – 200 g
- 2 czubate łyżki dobrego majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa z puszki odsącz z zalewy.
Cebule obierz i posiekaj w kostkę.
Porada. Czerwoną cebulę w przepisie możesz zamienić na białą lub całkowicie z niej zrezygnować.
Jajka ugotowane na twardo obierz i posiekaj w kostkę.
Wszystkie składniki sałatki ułóż w dużym naczyniu.
Porada. Do sałatki możesz dodać posiekaną w kostkę świeżą czerwoną paprykę oraz/lub posiekany szczypiorek.
Tuńczyka z puszki odsącz z zalewy, dodaj do warzyw, wymieszaj.
Do sałatki dodaj dwie pełne, czubate łyżki majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Sałatkę przechowuj w lodówce.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni