SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BURAKIEM

Dziś na drugie śniadanie, imprezowy stół bądź kolację sałatka ze świeżym szpinakiem, gotowanym burakiem, serem typu śródziemnomorskiego, suszonymi pomidorami, papryką i pestkami słonecznika. Oj dzieje się na talerzu, jest zdrowo, kolorowo, dużo witamin, smacznie i na bogato. Sałatkę podaję z ciemnym pieczywem, grzankami lub ot tak – bez dodatków. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do obiadu, np. pieczonych ziemniaków i białych mięs, duszonych, pieczonych lub smażonych.

Sałatka ze szpinakiem, burakiem i pestkami słonecznika

SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżego, umytego szpinaku, u mnie baby
  • 1 ugotowany burak posiekany w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej czerwonej papryki
  • 100 g sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z ziołami „Apetina”
  • 3 suszone pomidory w zalewie z oleju + 4 łyżki tej zalewy
  • czubata łyżka pestek słonecznika
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie półksiężyce
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na talerzu układam szpinak, na nim po kolei posiekane:  buraki, suszone pomidory, cebulę, ser, czerwoną paprykę. Polewam sałatkę olejem z zalewy z suszonych pomidorów, posypuję pestkami słonecznika. Całość delikatnie posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *