Sałatka ze szpinakiem, jajkami i parówkami

Szybka i smaczna sałatka na śniadanie lub kolację. Do tego dość pożywna, dzięki dodatkom takim jak jajka i parówki. Idealna do tostów, grzanek czy pieczywa z masłem. Zamiast parówek możecie dodać ulubionej kiełbasy, kabanosów lub całkowicie zrezygnować z dodatku mięsa. Polecam!

Sałatka ze szpinakiem, jajkami i parówkami


SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 1 suszony pomidor
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 3 parówki z szynki
  • 3 jajka
  • masło klarowane do smażenia

Sos:

  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzej masło. Parówki pokrój w talarki, przesmaż razem z pokrojonym w kosteczkę pomidorem suszonym i pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół. Smaż na średnim ogniu ciągle mieszając około 10 minut. Zrób sos: w miseczce połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj.W misce ułóż umyty i osuszony szpinak, połącz z sosem, przypraw do smaku, wrzuć jajka pokrojone w plasterki oraz farsz z patelni.

Wymieszaj dokładnie, smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.