Sałatka ziemniaczana to świetne uzupełnienie śniadania lub kolacji. Podasz ją do dań z grilla, szaszłyków, śledzika w oleju, a także jako samodzielne danie. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i bardzo smaczna. Możesz ją dowolnie modyfikować dodając wszelakie dodatki, o których opowiem poniżej. Sałatka ziemniaczana jest idealna na różne okazje, także święta. Przygotujesz ją przez cały rok, z kilku podstawowych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi i pysznym sosem jogurtowo-majonezowym.
Składniki jakie możesz dodać do sałatki:
- kiszone ogórki,
- posiekaną na cztery rzodkiewkę,
- grillowane kawałki boczku,
- podsmażone talarki dobrej kiełbasy,
- suszone pomidory,
- jajka ugotowane na twardo,
- tarty żółty ser,
- czerwoną cebulę,
- por – jasną część,
- czerwoną paprykę,
- konserwową kukurydzę,
- zieloną fasolkę szparagową.
Świeże zioła: do sałatki pasują takie zioła jak: szczypiorek, natka lub koperek.
Sałatka ziemniaczana
SKŁADNIKI:
- 500 g ziemniaków – 4 sztuki
- 5 niedużych ogórków konserwowych – 180 g
- 1 cebula – 85 g
- 5 łyżek groszku konserwowego – 120 g
- mały pęczek szczypiorku
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- opcja: 1 łyżeczka soku z cytryny lub ostrej musztardy
- sól, pieprz
Porady. Sos możesz przygotować także mieszając ze sobą 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę śmietany, np. 12% lub 18% zastępując nią majonez. Sałatka świetnie smakuje podana wyłącznie z sosem jogurtowym – 5 łyżek lub na bazie śmietany – także w ilości 5 łyżek. Śmiało dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i/lub musztardy ostrej oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz i w całości ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, wystudź i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Wymieszaj je w misce z zielonym groszkiem (możesz użyć mrożonego uprzednio obgotowując go w osolonej wodzie), posiekane w plasterki ogórki oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebulę białą możesz zastąpić czerwoną. Wymieszaj składniki i przygotuj sos.
Do miseczki dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę majonezu, wymieszaj. Jeśli chcesz, to dobry moment by dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżeczkę ostrej musztardy. Wszystkie te dodatki świetnie komponują się z sosem i sałatką z ziemniaków.
Sos dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Porada. Klasyczny sos z nabiału możesz zastąpić także kilkoma łyżkami oliwy, oleju lnianego lub oleju z czarnuszki dodając do niego 1-2 łyżki soku z cytryny.
Sos połącz z sałatką, dodaj posiekany drobno szczypiorek, delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Pycha! Kolejny przepis do zapisania na swieta 🙂
🙂👍
Ja robię z ogórkami kiszonymi. Pani podpowiedzi z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką, fasolką szparagową to super pomysły:))
Na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam
Aneta
Super 🙂👍