Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetne uzupełnienie śniadania lub kolacji. Podasz ją do dań z grilla, szaszłyków, śledzika w oleju, a także jako samodzielne danie. Jest prosta w przygotowaniu, szybka i bardzo smaczna. Możesz ją dowolnie modyfikować dodając wszelakie dodatki, o których opowiem poniżej. Sałatka ziemniaczana jest idealna na różne okazje, także święta. Przygotujesz ją przez cały rok, z kilku podstawowych składników. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę ziemniaczaną z ogórkami konserwowymi i pysznym sosem jogurtowo-majonezowym.

Składniki jakie możesz dodać do sałatki:

  • kiszone ogórki,
  • posiekaną na cztery rzodkiewkę,
  • grillowane kawałki boczku,
  • podsmażone talarki dobrej kiełbasy,
  • suszone pomidory,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • tarty żółty ser,
  • czerwoną cebulę,
  • por – jasną część,
  • czerwoną paprykę,
  • konserwową kukurydzę,
  • zieloną fasolkę szparagową.

Świeże zioła: do sałatki pasują takie zioła jak: szczypiorek, natka lub koperek.

Sałatka ziemniaczana


SKŁADNIKI:

  • 500 g ziemniaków – 4 sztuki
  • 5 niedużych ogórków konserwowych – 180 g
  • 1 cebula – 85 g
  • 5 łyżek groszku konserwowego – 120 g
  • mały pęczek szczypiorku

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • opcja: 1 łyżeczka soku z cytryny lub ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Porady. Sos możesz przygotować także mieszając ze sobą 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę śmietany, np. 12% lub 18% zastępując nią majonez. Sałatka świetnie smakuje podana wyłącznie z sosem jogurtowym – 5 łyżek lub na bazie śmietany – także w ilości 5 łyżek. Śmiało dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i/lub musztardy ostrej oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku dla zaostrzenia smaku. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz i w całości ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, wystudź i pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Wymieszaj je w misce z zielonym groszkiem (możesz użyć mrożonego uprzednio obgotowując go w osolonej wodzie), posiekane w plasterki ogórki oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Cebulę białą możesz zastąpić czerwoną. Wymieszaj składniki i przygotuj sos.

Do miseczki dodaj 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 1 łyżkę majonezu, wymieszaj. Jeśli chcesz, to dobry moment by dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżeczkę ostrej musztardy. Wszystkie te dodatki świetnie komponują się z sosem i sałatką z ziemniaków.

Sos dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Porada. Klasyczny sos z nabiału możesz zastąpić także kilkoma łyżkami oliwy, oleju lnianego lub oleju z czarnuszki dodając do niego 1-2 łyżki soku z cytryny.

Sos połącz z sałatką, dodaj posiekany drobno szczypiorek, delikatnie wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Sałatka ziemniaczana”

  1. Ja robię z ogórkami kiszonymi. Pani podpowiedzi z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką, fasolką szparagową to super pomysły:))
    Na pewno wypróbuję!
    Pozdrawiam
    Aneta

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *