Salsa mexicana, sos z pomidorów

Dziś propozycja kuchni meksykańskiej (dokładniej u mnie salsa cruda – wersja na surowo), czyli połączenie surowych warzyw z przyprawami. U mnie pomidory, cebula, papryka, dorzuciłam od serca suszone pomidory i oliwki, bo kocham! Jest to opcja, możecie z nich zrezygnować. Do tego przyprawy, dodatki i sos gotowy.

Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp.

Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek z ciasta francuskiego, bagietek, tostów, grzanek i wszystkiego co związane z serem.

SKŁADNIKI:

  • 1 czerwony duży pomidor
  • 1 żółty duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 posiekanej papryczki chili, dowolnej ostrej lub opcjonalnie szczypta suszonej ostrej papryki
  • opcja: 7 czarnych oliwek
  • opcja: 4 suszone pomidory
  • łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk do smaku
  • opcja: kilka listków świeżej kolendry i rozgnieciony ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa siekam drobno w kostkę.

W miseczce mieszam drobne warzywa z olejem, sokiem z limonki i przyprawami. Opcja: dodaję kilka listków świeżej kolendry i rozgnieciony ząbek czosnku. Mieszam, smakuję, gotowe! 😉

 

Jedna odpowiedź do “Salsa mexicana, sos z pomidorów”

Skomentuj Krusti Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *