Salsa pomidorowo-waniliowa

Uwielbiam przygotowywać domowe dipy, sosy, salsy, dodatki do imprezowo zastawionego stołu. Takie sosy są wspaniałym dodatkiem do maczania przekąsek, także wędlin, tortilli, grzanek, nuggetsów czy serów. Niezastąpione dla małych przekąsek na raz z ciasta francuskiego czy paluchów grissini.

Generalnie każda impreza u mnie składa się nie tylko z ciepłych dań, jest wiele przekąsek, na ciepło czy zimno, do tego koniecznie dipy, salsy, sosy. Są dopełnieniem takich mini dań zaspokajających pierwszy głód, po które sięga się cały czas podczas spotkania.

Dziś salsa pomidorowo-waniliowa z czosnkiem i curry, niezwykle egzotyczna i smaczna. Polecam 😉

Składniki:

  • 1 serek waniliowy z laską wanilii 150 g
  • szklanka passaty
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: suszona słodka i ostra papryka, sól, pieprz, curry

Przygotowanie:

Czosnek obieram i przeciskam przez praskę.

W misce łączę wszystkie składniki, doprawiam, i już!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.