Sandacz pieczony

Dziś przedświątecznie bardzo delikatny i aromatyczny sandacz (filet ze skórą) pieczony z dodatkiem świeżych pomidorów z czosnkiem, pachnący masłem i świeżym koperkiem. Aromaty, które w kuchni ubóstwiam! Rybę podałam z puree z selera i ziemniaków oraz gotowanymi brokułami. Podajcie ją z puree ziemniaczanymz surówką z kiszonej kapusty i marchewki lub z surówką z marchewki. Polecam przygotować taką rybę na świąteczny obiad. Będzie pysznie! Zapewniam!

Sandacz (filet ze skórą) pieczony z dodatkiem świeżych pomidorów z czosnkiem, pachnący masłem i świeżym koperkiem. Podany z puree i warzywami.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg sandacza, filet ze skórą
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewa do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu).

Pomidora kroję na średniej wielkości kostkę. Czosnek obieram i rozgniatam.

Rybę myję, przekrawam na pół, przyprawiam, smaruję (nacieram) po równo oba kawałki (skórę) masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku.

Wstawiam do piekarnika skórą do góry, skrapiam lekko sokiem z cytryny, układam kosteczki pomidora.

Piekę na środkowej półce przez 25 minut.

Sandacz pieczony z pomidorami i czosnkiem, podany z koperkiem, ziemniakami i brokułami.

Smacznego!

Zasmakuj Kuchni

5 odpowiedzi do “Sandacz pieczony”

  1. Pieke także z przecierem pomidorowym, którym nacieram na wierzchu sandacza. Pomidora już nie dodaje.
    Jest to tzw sandacz ala homar.
    Polecam bo ryba bardzo smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.