SCHAB PIECZONY

Schab upieczony w punkt. Aromatyczny, delikatny, soczysty. Żałuję, że tak mało upiekłam – tak szybko znika;) To przepis na schab pieczony, domowy, pyszny. Zawsze wyjdzie. Wystarczy dobrze “ponacierać” mięso przyprawami z olejem, chwilę pomasować, odłożyć na kilka godzin do zamarynowania. Może być 12 godzin w lodówce, u mnie połowa czasu – wystarczyło 6 godzin pod przykryciem, by schab pięknie przeszedł przyprawami, aromatami.

  • Schab przed pieczeniem nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem do pieczenia mięs, nie rozpada się wtedy na boki, trzyma kształt.
  • Schab wkładam do zimnego piekarnika.
  • Mięso piekę w temp. 180 st. C przez 1 godzinę.
  • Schabu niczym nie przykrywam, nie piekę w rękawie.

Wypróbuj także mój inny przepis na schab pieczony.

SKŁADNIKI:

  • 730 g schabu, może być 1 kg
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: majeranek, czosnek staropolski (gotowa mieszanka kilku przypraw), słodka i ostra papryka, sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, kilka razy nacinam lekko na krzyż, obwiązuję sznurkiem. Przyprawiam dobrze z obu stron, polewam 4 łyżkami oleju, kilka dłuższych chwil masuję mięso, tak by z każdej strony pokryć je przyprawami. Wkładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam szczelnie folią aluminiową i odstawiam na 6 godzin do lodówki.

Schab doprawiony, obwiązany sznurkiem przed pieczeniem.

Po tym czasie włączam piekarnik i wstawiam naczynie z mięsem. Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę 1 godzinę, bez przykrycia, na środkowej półce piekarnika.

Smacznego 🙂

 

4 odpowiedzi do “SCHAB PIECZONY”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.