Schab duszony w aromatycznym sosie na bazie bulionu i ziół z dodatkiem warzyw – papryki i cukinii. To propozycja innej wersji podania schabu. Smakuje z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Polecam także do podania warzywa z wody lub surówki. To obiad na kilka dni, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Sos możesz dowolnie modyfikować dodając inne warzywa, np. posiekane pieczarki, czerwoną cebulę, kolorowe odmiany papryk, dynię lub pomidorki koktajlowe.
Schab w sosie
SKŁADNIKI:
- 1 kg mięsa schabowego bez kości
- 1 kawałek pora – jasna część lub 1 średnia cebula
- 1 nieduża cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
- łyżka masła klarowanego
- 4 szklanki bulionu, najlepiej warzywnego
- do zagęszczenia sosu – ok. 2-3 łyżek mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na niezbyt grube / cienkie plastry, ugniatam dłonią lekko je spłaszczając.
Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki półksiężyce.
W szerszym garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, podsmażam pora przez 3 minuty. Gdy się zeszkli wlewam bulion, dodaję mięso, kulki ziela i liście laurowe. Lekko przyprawiam obiema paprykami i lubczykiem. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszam, delikatnie przewracam schab.
Paprykę i cukinię siekam w drobną kostkę, dodaję do mięsa, przyprawiam, gotuję na wolnym ogniu kolejne 20-30 minut do kruchości i miękkości mięsa.
Przygotowuję sos do zagęszczenia: odlewam szklankę sosu, np. do głębszej miseczki (by łatwiej się mieszało), wsypuję mąkę i energicznie mieszam rózgą, by pozbyć się grudek. Gdy powstaje gładka masa powoli wlewam ją do sosu cały czas delikatnie mieszając do powstania sosu.
W razie potrzeby schab w sosie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Jeśli chcesz dodaj posiekany świeży koperek.
Smacznego.
Świetne bardzo udane danie obiadowe!
Brawo:)
Dziękuję 🙂