Schab w sosie

Schab duszony w aromatycznym sosie na bazie bulionu i ziół z dodatkiem warzyw – papryki i cukinii. To propozycja innej wersji podania schabu. Smakuje z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Polecam także do podania warzywa z wody lub surówki. To obiad na kilka dni, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Sos możesz dowolnie modyfikować dodając inne warzywa, np. posiekane pieczarki, czerwoną cebulę, kolorowe odmiany papryk, dynię lub pomidorki koktajlowe.

Schab w sosie


SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa schabowego bez kości
  • 1 kawałek pora – jasna część lub 1 średnia cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
  • łyżka masła klarowanego
  • 4 szklanki bulionu, najlepiej warzywnego
  • do zagęszczenia sosu – ok. 2-3 łyżek mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na niezbyt grube / cienkie plastry, ugniatam dłonią lekko je spłaszczając.

Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki półksiężyce.

W szerszym garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, podsmażam pora przez 3 minuty. Gdy się zeszkli wlewam bulion, dodaję mięso, kulki ziela i liście laurowe. Lekko przyprawiam obiema paprykami i lubczykiem. Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika i gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 45 minut. Od czasu do czasu mieszam, delikatnie przewracam schab.

Paprykę i cukinię siekam w drobną kostkę, dodaję do mięsa, przyprawiam, gotuję na wolnym ogniu kolejne 20-30 minut do kruchości i miękkości mięsa.

Przygotowuję sos do zagęszczenia: odlewam szklankę sosu, np. do głębszej miseczki (by łatwiej się mieszało), wsypuję mąkę i energicznie mieszam rózgą, by pozbyć się grudek. Gdy powstaje gładka masa powoli wlewam ją do sosu cały czas delikatnie mieszając do powstania sosu.

W razie potrzeby schab w sosie doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Jeśli chcesz dodaj posiekany świeży koperek.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Schab w sosie”

Skomentuj Ryszard Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *